Wat is Podologie

Letterlijk betekent Podologie: voetkunde. Dus een podoloog is een voetkundige, een voetspecialist. “Podoloog”is een afgeleide van het woord “podos” wat in het Grieks betekent voet.

De specialisatie van een podoloog is de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de vorm en de functie van het bewegingsapparaat. Tijdens de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van podologische zolen. Deze zolen vormen dan een balancerende oppervlak tussen voet en schoen, ondersteunen en corrigeren de voorvoet en eventueel wordt een beenlengteverschil opgeheven.

De podoloog is er voor het voorkomen en behandelen van voetfuctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De werkzaamheden van een podoloog gaan beduidend verder dan de behandeling van een pedicure, zodat eventuele operaties aan de voet(en) kunnen worden verschoven of eventueel niet meer nodig zijn. Voetproblemen door reuma of diabetes kunt u ook terecht bij en registerpodoloog.

Ieder persoon mag zich podoloog noemen, maar een “registerpodoloog” is een apart beschermd beroep.¬†Registerpodologen zijn aangesloten bij Stichting Loop. Zij hebben een gedegen opleiding gevolgd en zijn in staat u van een compleet advies te voorzien en een adequate behandeling te geven. Zij werken hierin graag samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, orthopedische specialisten, pedicures, fysiotherapeuten en andere (para) medisch specialisten. Door registratie in het landelijke kwaliteitsregister van Stichting Loop zijn de titels beschermd. ¬†Ook op verzoek van zorgverzekeraars en verwijzers zijn de eisen van dit kwaliteitsregister verzwaard, geconcretiseerd en aangescherpt.