Diabetische Voet

Welke schade kan diabetes aan uw voeten veroorzaken? 

Verminderde doorbloeding
Te hoge bloedsuikers tasten op den duur de kleinste bloedvaten het eerst aan. De doorbloeding in uw voet wordt minder, waardoor ontstekingen in uw voeten moeilijk genezen. Dit kan leiden tot voetzweren en soms kan zelfs een deel van de tenen of de voet afsterven. Zo’n voetzweer heet ook wel een diabetisch voetulcus.
 

Verminderd gevoel
diabetische-voetDiabetes tast de zenuwen in uw voeten aan. Het gevoel in uw voeten wordt minder, soms ervaart u tintelingen of een doof gevoel in uw tenen, voorvoet en soms zelfs de gehele voet. U merkt het niet als u bijvoorbeeld een splinter, harde eeltplek of blaar aan uw voet krijgt. Deze kunnen voor nare wonden zorgen.
Een volgende fase is dat ook het diepere gevoel minder wordt. U merkt bijvoorbeeld niet meer dat u op een oneffenheid staat en hoe u uw voeten neerzet wanneer u van de fiets afstapt of uit uw stoel opstaat. Hierdoor kunt u gemakkelijk verzwikken of vallen.
 

Veranderingen aan de huid
Door slechte doorbloeding verandert ook de huid: de huid wordt droger en beharing van onderbeen en voeten kan verdwijnen. Door de droge huid kunt u kloven krijgen die extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Deze huid is ook extra gevoelig voor schimmels, mycosenagels etc.


Verminderde beweeglijkheid
Diabetes kan de gewrichten aantasten, waardoor de beweeglijkheid van de voet verandert. De stand van voeten en tenen kan veranderen, er is kans op ‘hamertenen’ of ‘klauwtenen’. Dat geeft overmatige druk- en eeltplekken op of onder de voet met extra kans op (onderhuidse) voetzweren.